Butler Makelaardij in Regio Rotterdam
Butler Makelaardij in Regio Rotterdam
Huis kopen | Butler Makelaardij

Huis kopen

Wil je een woning kopen? Zeker als het de eerste keer is dat je een huis wilt gaan kopen, kun je met een hoop vragen zitten. Wat komt er allemaal kijken bij het kopen van een huis? Waar moet ik op letten bij een koophuis? Heb ik eigen geld nodig? Huis kopen met of zonder een aankoopmakelaar? Wanneer betaal ik een koophuis? Op deze en een hoop andere vragen lees je hier de antwoorden. Van de zoektocht tot aan de overdracht, Butler Makelaardij helpt je om jouw woonwensen in kaart te brengen en zoekt een koophuis dat het beste aansluit op jouw woonsituatie.

Huidige woningmarkt

De verkooptijd van een woning is sinds 2000 niet meer zo kort geweest. Eind 2020 stonden er nog geen 49.200 woningen te koop, eind 2012 waren dat er nog ruim 176.000. Gemiddeld kan de woningzoeker momenteel kiezen uit 2,7 te koop staande huizen. Vooral mensen op zoek naar een appartement of rijtjeshuis hebben weinig te kiezen. Om te slagen in het vinden van een huis op de huidige woningmarkt is een goede makelaar in combinatie met de juiste voorbereiding essentieel. Want als een nieuwe woning op de markt komt is snelheid geboden. Een aankoopmakelaar kan net dat verschil maken!

Eigen huis kopen, waar begin je?

Waar moet je beginnen met het kopen van een huis en wat komt er bij kijken? Kort gezegd doorloop je in ieder geval de volgende stappen naar de koop van je droomhuis. Je bepaalt je budget en gaat je oriënteren op de huizenmarkt, vervolgens ga je zoeken, bezichtigen en bieden. Je tekent de koopovereenkomst en laat eventueel een bouwkundige keuring uitvoeren. Als laatste sluit je de hypotheek af en heb je de overdracht bij de notaris. Dat is allemaal makkelijker gezegd dan gedaan. Hieronder gaan we er wat dieper op in.

Bepaal eerst welk huis je kunt kopen

Voordat je gaat zoeken naar een woning is het verstandig om eerst te weten welk bedrag je kunt financieren bij de bank. Om hierachter te komen adviseren we je om een afspraak te maken bij een financieel adviseur van European Insurance. Het voordeel van European Insurance is dat zij een onafhankelijke intermediair zijn en dat zij meerdere geldverstrekkers met elkaar kunnen vergelijken en zo tot de beste oplossing kunnen komen voor jouw situatie. Zij brengen jouw situatie (inkomen, studieschuld, leningen, spaargeld, etc.) volledig in kaart en bepalen op basis hiervan de hoogte van de hypotheek die je kunt krijgen. Als je weet welk bedrag je kunt financieren bij de bank, kun je (samen met een aankoopmakelaar) gericht gaan zoeken naar een koophuis met een koopsom binnen je budget.

Vragen aan een financieel adviseur bij het kopen van een woning

Een financieel adviseur geeft je advies op maat en kan de meest voorkomende vragen beantwoorden. Vragen die worden gesteld zijn: ik wil een huis kopen zonder spaargeld of eigen geld, kan dat? Ik heb geen vast arbeidscontract, kan ik dan toch een appartement of huis kopen? Kan ik een huis kopen met een studieschuld of BKR-registratie? Ik heb een uitkering of Wajong, kan ik dan een woning kopen? Hoe koop je een huis als ZZP’er? Kan ik een tweede huis kopen met de overwaarde van mijn eerste huis? Op deze en alle andere vragen heeft de hypotheek adviseur van European Insurance een antwoord.

Heb je ook een vraag of wil je weten hoeveel je kunt lenen? Maak dan vrijblijvend een afspraak met één van onze hypotheek adviseurs. Of lees eerst meer over hypotheken.

Heb ik eigen geld nodig voor het kopen van een huis?

In 2021 kun je nog maximaal een hypotheek krijgen ter hoogte van de waarde van het huis. Zijn de totale aankoopkosten 10% hoger dan de waarde van het huis, dan dien je deze 10% met eigen geld te financieren. Eigen geld is het inbrengen van geld vanuit je spaarrekening of bijvoorbeeld vanuit een schenking van je ouders. Zeker met de uitdagende woningmarkt van dit moment, is eigen geld een must voor een starter. Per 2021 is de overdrachtsbelasting afgeschaft voor starters jonger dan 35 jaar. Dit scheelt al snel € 4.000 aan eigen middelen.

Huis kopen met of zonder makelaar?

Het inschakelen van een makelaar is een keuze. Ervaring leert dat alleen al het zoeken naar een geschikte woning vrij veel tijd en energie kost, zeker in de huidige krapte op de woningmarkt. Ga maar eens huizen zoeken op woningzoeker Funda, daar kun je makkelijk een avondje mee vullen. Veel mensen zoeken naar een koophuis, wat betekent dat je snel moet handelen en beslissen. Een goede voorbereiding is het halve werk. De meeste mensen kiezen er daarom voor om zich door een aankoopmakelaar te laten adviseren. Een makelaar kent de markt en kan je helpen bij het maken van de juiste keuzes. Iedereen wil een verkeerde beslissing of miskoop voorkomen. Een makelaar kost weliswaar geld, maar kan je ook veel geld besparen door voor jou een optimaal onderhandelingsresultaat te behalen. Ben je overtuigd? Met de persoonlijke aanpak van Butler Makelaardij ben je in goede handen. Als jij verliefd wordt, blijven wij nuchter!

Neem contact op