Butler Makelaardij in Regio Rotterdam
Butler Makelaardij in Regio Rotterdam
Biedlogboek

Biedlogboek

Vanaf 1 januari stellen de drie brancheverenigingen waaronder VBO, het verplicht om gebruik te maken van een gecertificeerd biedlogboek. VBO heeft dit middels een intensieve samenwerking uitgewerkt met ‘Eerlijk Bieden’.

Wat is een biedlogboek?

Het biedlogboek is een digitaal overzicht waarin alle biedingen op de desbetreffende woning inzichtelijk zijn voor de verkoper en de kandidaat-kopers (kopers die een bod hebben uitgebracht), waardoor het verkoopproces transparanter wordt. De kandidaat-kopers kunnen hierin dus inzien welke biedingen er ingezonden zijn.

Wat staat er in een biedlogboek?

In het logboek zijn er altijd een aantal standaardpunten terug te vinden. Om te beginnen worden alle biedingen (geanonimiseerd) getoond met een exacte datumweergave. Naast de hoogte van het bod zijn ook eventuele voorbehouden en verhuiswensen in te zien. Na het gunnen van de woning wordt tenslotte het ‘winnende’ bod getoond.

Waarom een biedlogboek?

Door de overspannen woningmarkt van de afgelopen jaren is het vertrouwen van de samenleving in het koopproces afgenomen. Door inzage in het biedlogboek en duidelijke regels kan het vertrouwen worden hersteld. Het biedlogboek is na afloop van de bedenktijd en/of ontbindende voorwaarden via een link of document beschikbaar voor kandidaat-kopers. Zo zou het biedlogboek voor iedereen eerlijke kansen bieden en het verkoopproces zo nodig te controleren.

Wat verandert er?

Voor de verkopers verandert er in principe weinig. Alle biedingen die worden ingezonden krijgt de verkoper automatisch in te zien, op deze manier garandeert de makelaar geen biedingen achter te houden. De verkoper kan dan samen met de makelaar een geschikte koper aanwijzen.

Voor de makelaar verandert er ook niet zo heel veel. De makelaar zorgt ervoor dat de kandidaat-kopers een link ontvangen waar zij eventueel hun bod kunnen uitbrengen.

Terug naar overzicht